CHAIN REACTIONS

Az „okos-ipar” fejlesztésének elősegítése értéklánc innováción keresztül

Project acronym: CHAIN REACTIONS
Keretprogram:  Interreg Central Europe
Project időtartama: 2019.04.01.-2022.03.31.

A projekt célja: 

A CHAIN REACTIONS projekt azzal a kihívással foglalkozik, hogy az ipari régiók nem részesülnek a nagyvállalatok innovációs tevékenységeiből, növeli a regionális kapacitást és az új ismeretek megszerzését, a versenyképesség üzleti értékké alakítását támogatja. Nagy szükség van a KKV-k segítésére az innováció és a transznacionális értékláncba való integritás kapacitáshiányának leküzdésében. A projekt célja a regionális ökoszisztémák segítése olyan ismeretekkel és eszközökkel, amelyek segítik a vállalkozásokat ezen akadályok leküzdésében, és az értéklánc innováció tartós növekedését eredményezhetik. A CHAIN REACTIONS a modern megközelítésekre összpontosít, figyelembe véve az értékláncokat és azoknak a komplex fejlesztéseit, a lineáris technológiai transzfer megközelítése helyett. Az értéklánc-innováció keretei a Porter 5 modellre épülnek (új belépők, helyettesítők, vásárlók, beszállítók és rivalizálás) és transzverzális innovációs mozgatórugók: kulcsfontosságú technológiák, erőforrás-hatékonyság, digitális átalakítás és szolgáltatási innováció.Az alábbi kulcs szektorokra összpontosít: fejlett gyártástechnológia, ICT és elektronika, energia és környezet, egészség és bio-gazdaság az S3 prioritással összefüggésben: Olyan gyakorlati eszközök (pl. érettségi modellek) kifejlesztése, amelyekkel az innovációs potenciál, valamint a vállalkozások innovációs kapacitásának mérése, valamint olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik az értéklánc innovációs folyamatainak fejlesztését és támogatását. Hármas innovációs hélix és növekedési szövetségek összeállítása, a képességeik fejlesztése az értéklánc innováció képzések és gyakorlati megvalósításokon keresztül. Értéklánc megfigyelő központok létrehozása a kiválasztott ipari szektorok és értékláncok elemzésére, valamint a kifejlesztett modellek és eszközök (pilot) megvalósítására.A transznacionális S3 megvalósítása és az új transznacionális értékláncok kialakulásának elősegítése a kiválasztott ipari ágazatokban való együttműködéshez.

Partnerek:

Pannon Business Network Association - Nyugat-Magyarország
Styrian Technology Park - Szlovénia
Padova Chamber of Commerce Industry Crafts and Agriculture - Olaszország
Croatian Chamber of Economy - Horvátország
Regional Development Agency of the Pilsen Region - Csehország
bwcon GMBH - Németország
Wroclaw Technology Park - Lengyelország
Kosice IT Valley - Szlovákia
BioEconomy Cluster - Szlovákia
R-Tech GMBH - Németország
Upper Silesian Agency for Entrepreneurship and Development Ltd. - Lengyelország
Maribor Development Agency - Szlovénia
Przemysłowy Instytut Motoryzacji - Lengyelország
University of Economics in Katowice - Lengyelország

A PBN tevékenysége:

A PBN vezető pályázóként központi szerepet tölt be a projekt tevékenységeinek végrehajtásában.A management munkacsomag mellett, a PBN a kommunikációs munkacsomag vezetője is és felelős szerepe van a többi Central-Europe projekttel együttes integráció létrehozásában, és más, releváns projektekkel való kapcsolódásban. Magyarországon a PBN a felelős a projekt eredményeinek bemutatásáért pl. klaszterek számára. A közeli kapcsolatuk a Gazdasági Minisztériummal előny. Győr-Moson-Sopron megyében, a PBN a felelős a helyi tervezett cselekvésekért, mint például az innovációs ökoszisztéma feltérképezése, értéklánc- elemzés és egyéb továbbképzési tevékenységek. Figyelembe véve aza európai projektekkel és a transznacionális együttműködéssel kapcsolatos tapasztalatait, a PBN proaktív szerepet kap a WPT.2. és a WPT.3. pilot tevekénységében. A PBN célja bevonni a helyi, releváns stakeholdereket az egyetemről és a vállalkozásokból. A PBN számára hasznos a projekt, mivel növeli az üzleti kompetenciáját a vállalkozástámogató partnerekkel. A PBN nem végez gazdasági tevékenységet a projekt kapcsán.

A projekt költségvetése:

2.090.597,00 EUR
ERDF: 1.736.183,85 EUR

Projekt honlap: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/CHAIN-REACTIONS.html
Program honlap: http://www.interreg-central.eu

Project menedzser: Renata Csabai (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

„A projekt az Interreg Central Europe Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg."