Aktualitások

PBN - CHESTNUT: Dubrovniki partnertalálkozó

2018. május 8. és 10. között Dubrovnikban, Horvátországban került sor a CHESTNUT projekt 5. nemzetközi partnertalálkozójára.

A találkozó során a projektpartnerek megosztották egymással a tapasztalataikat és jógyakorlataikat a fenntartható közlekedés témakör kapcsán, valamint összehasonlították a Fenntartható Közlekedési Tervük előkészületeit, terveit, illetve a bemutatták a projekt eddigi eredményeit és felvázolták a következő feladatokat is. Emellett a partnerség tanulmányúton vehetett részt, ahol megtapasztalhatták Dubrovnik közlekedési helyzetét és problémáit.

A találkozó első felében a partnereket három csoportra osztották, mindegyik csoportot a CHESTNUT projekt közlekedési szakértőjének számító Bécsi Műszaki Egyetem Közlekedéstudományi Intézet kutatói vezették. A Fenntartható Közlekedési Tervekről szóló megbeszélések után a körülbelül 50 résztvevő a tanulmányút során szemtanúi lehetett Dubrovnik közlekedési problémáinak, amelyek főként a tavasztól-őszig tartó turistaszezonban érintik a várost.

Jelenleg a dubrovniki kikötő jelenti a fő közlekedési problémaforrást a városban, amelybe több sétahajó köt ki napi szinten. Ezekről a hajókról több mint 8000 utas száll le, akik buszokkal próbálnak eljutni az Óvárosba, hatalmas közlekedési dugókat okozva ezzel az egész városban. A CHESTNUT partnerek elsőkézből tapasztalhatták meg a fennakadást, hogy mekkora nehézséget okoz egy kisméretű városnak ekkora számú turistát vendégül látni. 

A találkozó záró részében a Fenntartható Közlekedési Tervek voltak középpontban. A projektpartnerek a legmegfelelőbb közlekedésfejlesztési intézkedésekre összpontosítottak, amelyek összhangban vannak a saját városi területükre megfogalmazott célokkal. A Bécsi Műszaki Egyetem vezette a munkacsoportokat, és értékes visszajelzéseket adtak az eddig elvégzett munkákra, valamint hasznos útmutatást adtak a következő munkafolyamatokhoz is.

   

 

"A projekt az INTERREG Danube Transnational Programban az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg."